Honning og Honningbehandling
I LLBF laver udelukkende rå honning, d.v.s. honning der under behandlingen ikke er opvarmet og filtreret. LLBF honning er koldslynget, siet og rørt og så direkte på glas
Forårshonning henter bierne typisk fra raps og mælkebøtte blomster i det tidlige forår, hvorimod sommerhonnig hentes som nektar fra en mere mangfoldig flora. Der er ofte stor forskel i smagen, hvor forårshonningen er lys og mild og sommerhonningen mørkere og mere krydret i smagen
Hvis du har mere end eet glas, så skal dem du ikke har åbnet opbevares mørkt og køligt (viktualiekælder). Det glas du tager af opbevares i køkkenskab, men ikke på den hylde der er lige over et lysrør. Det varmer op i skabet. Opbevaring i køleskab er også ok, men honningen bliver hård.
Ja – rigtig meget forskel. Den lokale “håndværks-biavler” forsøger at få så stor forskel på årstiden og blomsternes nektar – holde det adskilt – så de forskellige smagsvarianter rigtigt kommer frem.
Ja, når vi tager den sidste honning fra bierne primo august, så bliver bierne fodret med en sukkeropløsning.
Ja rigtig god. Honning indeholder en masse gode ting, herunder vitaminer, enzymer, brintoverilte, o.s.v. Du ødelægger disse gode egenskaber, hvis du bruger varmt vand over 35 gr. Så vendt med at tilsætte honningen til theen er afkølet – eller tag en theskefuld direkte i munden og lad det smelte langsomt og fornem den gode smag.
Bier og Biavl
I høj-sæsonen fra april til sep. er tilsyn een gang pr. uge tilstrækkelig. Dertil kommer deltagelse i en lokal biavlerforenings-arbejde. Om vinteren skal materiel vedligeholdes, rammer klargøres og det er tid til at læse om bier
Henvend dig til den lokale biavlerforening. De laver begynderkurser hvert forår. I LLBF har vi en derudover en mentor-ordning, hvor vi hjælper dig igang. Se fanebladet “Bliv Biavler”
Jeg tror ikke at biavl adskiller sig fra andre hobbyer. Det er jo altid et spørgsmål, om hvor meget det ender i “nørderi”. Du kan altid starte med at være med til at passe en bifamilie i den lokale biavlerforening. I LLBF kan du købe en bifamilie og lade den stå i foreningens Besøgsbigård det første år, hvor du kan få hjælp til at passe familien. At være biavler er også en rigtig god måde at støtte naturens behov for biodiversitet. En begynder-pakke koster ca. 3500,-kr.
Nej. du behøver kun 2 x 2 m til et bistade. Hele naturen er åben for bierne og dine naboer vil glæde sig over at få besøg af dine bier i deres blomster og ved deres fuglebad.
Man regner med at bierne kan flyve op til 3 km i radius. Det er bl.a. derfor at man laver renavls-centraler på nogle af de danske småøer. Så er man sikker på at der ikke kommer fremmede bier ind i formeringen.
Ja – både og. Den lægger sig ikke ned og sover, når den først på aftenen, når solen går ned kommer hjem til stadet. Den kravler ind og sætter tempoet ned – får en adfærd – som den sparer energi. Den – arbejderbien som er en hunbi – bliver træt og slidt, når den i sit korte liv, ca. 5 uger har hentet nektar hjem til stadet. Vi kan se på vinge – kanterne at de ofte er slidt og flossede.
Nej bierne kan ikke tale, men de laver en dans for de andre, når de har fundet et godt sted med masser af nektar se her : biernes dans